05

Aksjehandel

Derivater og Bull & Bear

I tillegg til aksjer, kan du handle mer kompliserte finansielle verdipapirer. Dette er investeringer med høy risiko og stor sannsynlighet for tap av hele eller deler av investeringen. Anbefales sjelden for vanlige småsparere.

Viktig

En del av investeringene som nevnes på denne siden, er investeringer med ekstremt høy risiko for tap av hele investerte beløp. Dette gjelder spesielt de populære Bull- og Bear-sertifikatene.

På denne siden vil du lære mer om ulike komplekse verdipapirer som er blitt veldig populære å handle de siste årene. Det er viktig å forstå at det er svært ulik risiko på verdipapirene, og du må sette deg godt inn i hvert enkelt verdipapir før du handler.

Komplekse investeringsprodukter medfører høyere risiko enn direkte investeringer i aksjer og aksjefond, og på grunn av risikoen er disse derivatene for de færreste av oss.

Derivater

Først og fremst må det nevnes at det er langt fra vanlig at norske småsparere investerer i derivater. Dette er kompliserte finansielle produkter, som derfor medfører høy risiko for tap eller store verdisvingninger.

Derivater er, veldig forenklet, et finansielt produkt der verdien er koblet til et annet finansielt produkt, et underliggende produkt. Vanlige derivater er opsjoner, warrents, terminer, futures etc.

Du finner derivater på verdipapirer som for eksempel aksjer, valuta eller råvarer.  Du eier ikke underliggende men dine verdier følger underliggende basert på hva slags derivat du har kjøpt. 

Kort forklart:

  • Opsjoner er retten til å selge eller kjøpe et verdipapir til en på forhånd bestemt pris til en fastsatt periode.
  • Terminer og swapper er bytteavtaler. Typisk mye brukt i valuta, spesielt for bedrifter som ønsker å låne (inn eller ut) en valuta i en kort periode.
  • Futures på en aksjeindeks er en slags forhåndsvurdering av hvordan indeksen vil handles på et senere tidspunkt. For eksempel kan futuren på S&P500 si noe om indeksen vil åpne opp eller ned (selv om det ikke er noen garanti). Futures er fine for å se sentimentet i markedet før markedet åpner. 
  • Bull-sertifikat: Verdipapir som gir deg avkastning hvis underliggende stiger i verdi. Hvis papiret har giring, mulitipliseres giring-faktoren med dagens avkastning.
  • Bear-sertifikat: Verdipapir som gir deg avkastning hvis underliggende faller i verdi. Hvis papiret har giring, mulitipliseres giring-faktoren med dagens avkastning.
Kapittel 4_4.png

Har du hørt om Bull & Bear? Eller girede produkter? Eller er det slik at du ønsker å investere i råvarer? Da gjelder det å følge med! Ikke fordi dette er noe for folk flest, men for at det er ekstremt viktig at du forstår hva dette er, før du hopper på. Vi ser at mange nybegynnere ofte ser etter raske gevinster, og derfor prøver seg på Bull og Bear før de prøver seg på aksjer og aksjefond. Det er nok spenningen som tiltrekker seg en del av investorene.

De fleste banker og meglerhus fraråder «folk flest» å investere i derivater som Bull- og Bear-sertifikater på grunn av den ekstreme risikoen. De fleste nordmenn som investerer, velger aksjer og aksjefond for å få risiko.

Kunnskapstest må bestås

For å få handlet produktene hos en norsk leverandør, må du bestå en kunnskapstest først. Består du ikke denne testen, bør du søke mer informasjon og kunnskap før du igjen tar testen. Tar du testen og jukser for å bestå, lurer du bare deg selv. Testen er for din sikkerhet, for å sikre at du ikke påtar deg unødvendig høy risiko og investerer i noe du ikke forstår godt nok.

Begrepene Bull og Bear

Bull er et bransjeuttrykk tilknyttet at noe skal stige mye eller allerede stiger mye. Bear er et uttrykk for at noe skal falle mye eller allerede faller mye. Ordet «mye» er viktig i denne sammenheng. Daglig svinger aksjekurser, valutakurser og råvarepriser, de færreste svinger særlig mye. Bull og Bear indikerer store endringer i en retning.

Bull stammer fra oksen som stanger oppover, mens Bear symboliserer bjørnen - som krabber og holder seg nede på bakken, på sine fire ben.

Ofte er disse Bull og Bear-sertifikatene giret slik at du får flerdoblet potensiell gevinst eller flerdoblet det potensielle tapet.

Tiden er også et viktig aspekt. Disse sertifikatene er ikke egnet for en langsiktig investor, men best for en som handler inn og ut i løpet av dagen.

Risikoen er ekstremt høy

Bull- og Bear-sertifikater er et svært komplisert investeringsprodukt. De medfører ekstremt høy risiko for å tape mye, eller alt du har investert. Sannsynligheten for at du taper mye eller alt er også veldig stor. Selv meglerhusene som selger disse produktene kan dokumentere at rundt 90% av de som handler dette, taper penger.

Bull- og Bear-sertifikater

Med Bull & Bear kjøper du ikke den faktiske råvaren, valutaen, aksjen eller indekssammensetningen, men et syntetisk produkt som kopierer egenskapene til det underliggende verdipapiret eller råvaren. Du eier således ikke det faktiske underliggende, og svært forenklet eier du ikke et oljefat eller en gullklump, men du eier retten til verdiutviklingen på råvaren (eller valutaen, indeksen eller aksje som var koblet til investeringen).

Det positive med Bull og Bear-sertifikater er at du får muligheten til å ta del i verdiutviklingen i investeringer, som normalt ikke er tilgjengelige for små investorer eller privatpersoner. Men vi kan ikke si det tydelig nok: Denne typen investeringer er betydelig mer risikabelt enn det meste annet du får kjøpt i nettbanken eller tradingplattformen du bruker.

Giringen

Med giring menes at avkastningen multipliseres (ganges) med en faktor. Giringen er daglig og avregnes ved slutten av hver dag. Har du lite penger å investere, bidrar dette til at avkastningen på mindre beløp vokser raskere (både i positiv OG negativ retning).
 
Det er ikke uvanlig at faktoren er to-gangeren, fem-gangeren, ti-gangeren eller tyve-gangeren. Da får ofte sertifikatet et tall bak som indikerer giringen.
 
Svært forenklet kan de kalles noe slikt som 
  • Bull X2: Her får du 2 ganger avkastningen hvis underliggende stiger. Dette er for deg som tror på stigning. Faller derimot underliggende, taper du 2 ganger så mye.
  • Bear X5: Her får du 5 ganger avkastningen hvis underliggende faller. Stiger derimot underliggende, taper du 5 ganger så mye. 

Praktiske eksempler uten giring

To enkle eksempler med et fiktivt (uekte) papir:

Du og naboen diskuterer børsen og har ulike meninger.

Du kjøper klokken 10:00 noe som kalles «Bull Oslo Børs» som er uten giring. Stiger børsen, tjener du penger på Bull.

Når klokken er 15:00 ser du at Oslo Børs har steget med 2%. Da er avkastningen på ditt Bull-sertifikat opp med 2%. Du har tjent 2%. Hvis du da selger, har du sikret gevinsten din.

Naboen din derimot trodde børsen skulle ned og kjøpte «Bear Oslo Børs», også uten giring. Da klokken ble 15:00 var Oslo Børs opp 2% og således var avkastningen negative 2%, altså et tap.

Effekten av giring

De aller fleste Bull og Bear-produktene har en giring. Med giring menes at avkastningen multipliseres med en faktor.

Si at du har et Bull-sertifikat med 10 ganger giring. Oslo Børs som steg med 2%, betyr da at du fikk 2% x 10 = 20% avkastning.

Naboen som kjøpte Bear-sertifikatet med 10’er giringen, opplever det motsatte,- at investeringen på disse få timene falt med 20% i verdi.

Når giringfaktoren dreper alt på en dag

La oss si du velger et bullsertifikat med 20-ganger giringen.  

Hvis du får rett og underliggende stiger med 1% har du 20% avkastning.

Stiger det 5% har du 100% avkastning og doblet pengene. Fantastisk!

Men hvis du får feil og underliggende faller med 1%, har du 20% i tap.

Falt det med enda mer, hele 5%, har du tapt 100% (fordi 5 ganger med 20% er lik 100%. Da er hele det investerte beløpet borte, tapt, eliminert og du sitter igjen med ingenting.

Ingen vinnere

Når noe svinger mye i begge retninger innenfor dagen eller gjennom en periode, sier vi at underliggende aktiva er volatile. I volatile markeder der kursene svinger mye, med omtrent det samme opp og ned hver dag, med høy giring (for eksempel 5X eller mer) er det sjelden at verken eiere av Bull eller Bear produkter ender med å tjene penger på en uke. Dette kan du regne på selv.

Vanskelig å ta igjen det tapte

Har du giring på 20x og investerte 10.000 kroner, og det falt med 3 % første dagen, så tapte du 60 % fordi 20 x 3 % = 60 %. Du sitter da igjen med 4.000 kroner. For å ta igjen det tapte, må underliggende stige med 7,5 % den neste dagen. Er det sannsynlig?

Hadde du hatt 2X-giring i stedet og det falt med 3% første dagen, trengte du kun en endring på 3,19% på dag to. Men en endring på over 3% er som regel mye i alle markeder.

Vi drister oss derfor til å påstå at du skal ha mye flaks for å overleve med høyt girede Bull og Bear-sertifikater.

Slik beregner du endringen du trenger for å ta igjen det tapte i et Bull-sertifikat:

  1. Del investert beløp på saldo etter dag 1. 
  2. Trekk fra 1
  3. Del summen på giring-faktoren

Fra vårt eksempel med 20X og kr 10.000 investert med tap 3% på første dag som endte med en saldo på 4.000 kroner:

((10.000 / 4.000)-1) / 20 = (2,5-1) / 20 = 1,5/20= 0,075 = 7,50%
Altså må investeringen stige med 7,50% på dag to for å være tilbake til start.

Beregning av endring

Slik beregner du endringen du trenger for å ta igjen det tapte i et Bear-sertifikat:
  1. Del investert beløp på saldo etter dag 1.
  2. Trekk fra 1
  3. Del summen på giring-faktoren
  4. Multipliser med -1 (du ganger med minus 1)

Fra vårt eksempel med 20X og kr 10.000 investert der kursen steg med 3% på første dag som medførte et tap på kr 6.000 og saldo endte på 4.000 kroner:

[ ((10.000 / 4.000)-1) / 20 ] x (-1)  = [ (2,5-1) / 20] x (-1)  = [ 1,5/20] x (-1) = 0,075 x (-1) = -7,50%
 
Altså må investeringen falle med 7,50% på dag to for å være tilbake til start, for å ta igjen det tapte på et Bear-sertifikat med 20X-giring etter en dag med kursoppgang på 3% dagen før.

Skatteforhold

For 2023 er reglene i hovedsak slik at derivater, opsjoner og ETN’er at gevinsten sjattelegges som kapitalinntekt og da med 22% for privatpersoner. Tap er fradragsberretiget med samme sats (22%).

Vi leser på Nordnets nettsider at formuesverdier, gevinst og tap på slike børsnoterte produkter som Bull/Bear og Mini Futures der Nordea er utsteder, som regel er forhåndsutfylt i Skattemeldingen. Vi minner om at det til syvende og sist er du selv som er ansvarlig for å sikre at Skattemeldingen er korrekt utfylt.

Dette vi deler er kun generelle opplysninger. Trenger du rådgivning eller vil du vite mer om hvilke skatteregler som gjelder, anbefaler vi deg å ta kontakt med en skatterådgiver eller revisor.