07

Introduksjon

Intro til aksjehandel

Har du ikke handlet aksjer før, bør du lese dette for en kort introduksjon.

Oslo Børs har nytt navn

Fra mai 2024 heter den norske børsen Euronext Oslo Børs. I dagligtale vil vi fortsatt omtale børsen som Oslo Børs, slik vi snakker om Hydro om Norsk Hydro og Norwegian som egentlig er Norwegian Air Shuttle.

Børsen skiftet navn som følge av ny eier Euronext i 2019.

Børsens åpningstid og live data

Oslo Børs åpner for handel på hverdager klokken 09:00, og siste handel går igjennom klokken 16:30. Du får ikke lagt inn nye ordre etter ca kl. 16:20, men du får redigert og slettet en eksisterende ordre som allerede ligger inne i systemet.

Du kan legge inn ordre før børsen åpner, men da må du være nøye på nivået slik at du får mest mulig markedsnær pris og ikke for langt unna dine forventninger.

Det anbefales ikke å legge inn ordre dagen før eller i helgen. Det kan skje mye innen børsen åpner og du kan ha lagt deg veldig feil.

Sanntidsinformasjon betyr at du får kurser som gjelder akkurat nå, altså live. Mange småsparere bruker nettaviser for kursinformasjon og der er det ofte 15 minutter forsinkelse. Du får sjekke med din nettbank hva de tilbyr av sanntidsinformasjon.

Visste du at?

En ordre er en bestilling om kjøp eller salg.

Sjekk børsmeldinger før åpning

Selskapene notert på børsen er pliktige til å dele informasjonen likt med alle investorene. Dette gjøres effektivt på den åpne plattformen Newsweb.no

For å sikre at alle har lik informasjon, velger de fleste å dele nyheter, resultater, oppdateringer etc. før børsen åpner. Derfor er det lurt å sjekke denne portalen for informasjon før du legger inn dagens første ordre.

Viste du at?

Den elektroniske handelen på Oslo Børs skjer faktisk ikke i Norge, men på Euronext sitt datasenter i Bergamo, Italia. 

Aksjehandel på nett

I dag handler de aller fleste aksjer på nett, online. Som nevnt i tidligere i kapittelet, kan du handle aksjer gjennom en bank eller megler. Noen banker og meglerhus tilbyr personlig ordre-innleggelse per telefon. Det er litt forskjellig praksisk. Men selv om du handler på nett til vanlig, har alle meglerhusene egen kundeservice for aksjehandel. Det er uansett rimeligere å handle på nett enn gjennom en aksjemegler.
Kostnader_inwise-3000x1000.png
Viste du at?

Klarer du ikke å beregne kurtasjen, vil nettløsningen vise tydelig hva det vil koste å handle når du legger inn pris og antall.

Kurtasje - kostnaden ved aksjehandel

Selv om du handler på nett og "gjør alt selv" koster hver handel noe. Du betaler kurtasje på hver ordre, både kjøp og salg.

Kurtasjen er oppgitt som en prosentsats av hva du handler for. Denne prosentsatsen ser ganske liten ut, men de fleste har også en "Minstekurtasje". Denne minstekurtasjen slår inn hvis du handler for små kronebeløp. Dette er fordi hver handel medfører en kostnad for børsen og for de som har aksjehandelsplattformen.

Er du ung, er det ofte et tilbud der minstekurtasjen er nede i kroner 1. Normalt kan minstekurtasjen være alt fra 39-79 kroner. 

Merk at kurtasjen i prosent kan bli veldig høy når du handler for små beløp selv om du belastes bare for minstekurtasjen. 

Eksempel der kurtasje blir for dyrt for en liten handel:

Du kjøper en aksje for kroner 100 og betaler 50 kroner i kurtasje ved kjøp og 50 kroner ved salg, da har du betalt kr 100 i kurtasje (gebyr) og 100 kroner for aksjen. Det betyr at først når aksjen er verdt over 200 kroner, begynner du å tjene penger. Er det sannsynlig at aksjen dobler seg i verdi? 

Handelen

Når du skal kjøpe en aksje inneholder ordren din 

  • antall aksjer du ønsker å kjøpe
  • prisen du er villig til å betale per aksje
  • tidsfrist for hvor lenge ordren er gyldig (normalen er samme dag)

Bekreftelse

Før din ordre legges ut på børsen, vil du se hvor mye kroner aksjene vil koste i sum. Du vil også se hva det koster å legge ut ordren, altså hva kurtasjen er. Mest sannsynlig vil du også se hvor mye du har i saldo på kontoen din før handelen gjøres. Hvis alt ser bra ut, bekrefter du handelen.

Du får ikke handlet for mer enn det er dekning for på kontoen, såfremt du ikke har inngått avtale om noe annet.

Køsystem

La oss si du skal kjøpe aksjer. Du legger inn din ordre om kjøp og du legger i en aksjekurs (prisen). Dersom noen er villig til å selge for samme eller lavere pris og du er først i køen, blir ordren gjennomført.

Aksjehandel er sammenlignbart med en auksjon, så der det er få kjøpere eller liten interesse vil prisen synke, og der det er mange kjøpere eller høy interesse vil prisen stige. 

Ordre

Hvis ikke ordren går igjennom med en gang, ligger du i køen. For å se hvilke ordre du har liggende i nettbanken, sjekk fane for Ordre.

Transaksjoner

Når ordren er gjennomført, vil du finne handelen under transaksjoner. Her skal du se hvor mange aksjer du kjøpte eller solgte, prisen og kurtasjen.

Sluttseddel

I gamle dager fikk du en kvittering på at du hadde gjort en handel. I dag kommer disse elektronisk hvis du krysser av for det. Kvitteringen kalles Sluttseddel.

Egenkapitalbevis

De fleste sparebankene notert på Oslo Børs har utstedt Egenkapitalbevis og ikke aksjer. Tidligere het det Grunnfondsbevis. Egenkapitalbevis er som en aksje, og du eier «aksjer» i bankens egenkapital. 
 
Egenkapitalbevisene deler normalt ut utbytte, og det deles ut til to formål: Én del utbytte går til egenkapitalbeviseierne. Den andre delen bruker sparebankene til å betale ut som gaver til samfunnet (barne-idrett, kultur, etc.)
 
Det finnes også egenkapitalbevisfond, hvis du synes det er vanskelig å velge mellom de mange Egenkapitalbevisene.

ETF - Exchange Traded Funds

ETF er et slags børshandlet indeksfond. Dette er ansett som et komplekst investeringsprodukt og mange av disse har en form for gearing som medfører betydelig høyere risiko for tap. ETF'er brukes ofte av folk i finansnæringen som ikke har lov å investere direkte i aksjer. 

De vanligste ETF'ene følger en indeks, og i motsetning til aksjefond der du handler på ukjent kurs, får du her vite kursen med en gang. En av de største ulempene med ETF'er er at det er så mange av dem og vanskelig å velge. Videre er de fleste ETF'ene i utenlandsk valuta og kostnadsmessig får du et valutapåslag med som merkostnad.

Måter å handle på

Det er flere muligheter når man skal legge inn ordre for kjøp/salg. Men det vanligste er å legge inn en konkret pris for handel og antall aksjer. I neste kapittel lærer du om flere alternativer du kan ha på ordrene dine.