08
Introduksjon
Intro om aksjer og aksjefond
90% av alle nordmenn vet hva en aksje er. Men visste du at med aksjer følger både rettigheter og forpliktelser? Aksjefond er en samling av aksjer.
På denne siden kan du lese om:
Dette er en introduksjon som bør leses av deg som er ung eller uerfaren. Det er utvalgte temaer som er viktige for å forstå det grunnleggende før du leser videre i boken:
- Risiko og forventet avkastning
- Velge aksjer eller aksjefond
- Forskjellen mellom aksjer og egenkapitalbevis
- Aksjekurs, markedsverdi, aksjesplitt, aksjespleis
- Aksjefond og indeksfond
- Hva en aksjeindeks er
Viste du at?
For å kunne ta del i verdiskapningen som skjer i næringslivet, er aksjer og aksjefond løsningen for de fleste av oss.
Hvorfor investere i aksjemarkedet
Desto høyere risiko du tar, desto høyere avkastning skal du forvente.
Det handler om å få riktig betalt for den risikoen du tar! Ekstra-betalingen du får for å ta høyere risiko kalles premium eller risiko-premium.
Hva velger du? Aksjer eller fond?
Tidligere var det sjelden at en aksjeinvestor var villig til å vurdere investeringer i aksjefond, som den gang var veldig mye dyrere. Og det samme gjaldt fondsinvestorene - som syntes aksjer var for risikabelt.
I dag er handel med begge verdipapirer kommet betraktelig ned i pris, og det er mye enklere å gjøre begge deler. Og det er nettopp det: Kanskje det ikke er et valg, å velge det ene eller det andre, men heller å lage en velbalansert portefølje?
Likevel: I dag er det nok 3 ganger så mange som eier aksjefond som børsnoterte aksjer. Aksjer har nok i perioder fått et ufortjent dårlig omdømme, men husk at aksjer er råvaren til aksjefond. Bruk litt tid på å finne ut hva som passer for deg!
Viste du at?
I Norge det er rundt 650.000 selskaper men kun 340 av dem kan du investere i på Euronext Oslo Børs. For å være notert på børsen skal selskapet være av "allmenn interesse".
Aksjer og egenkapitalbevis
Egenkapitalbevis
Aksjer og egenkapitalbevis har mange likheter og egenkapitalbevis er en slags aksje i en sparebank. Forskjellen knytter seg først og fremst til eierrett til selskapsformuen og innflytelse i bankens organer. Eiere av egenkapitalbevis har sterkere beskyttelse mot tap. Men i motsetning til aksjer har eiere av egenkapitalbevis begrenset innflytelse i selskapets organer. Ofte er har sparebankene en stor eier, en sparebankstiftelse. Denne sparebankstiftelsen har ofte til hensikt å bidra tilbake til sammfunnet der sparebanken er og pleier ofte å dele ut årlig støtte til lokale tiltak.
Aksjekurs og forventninger
Aksjekursen
Markedsverdien (MarketCap)
- For eksempel den 23. august 2024: Equinor har 2,79 millioner aksjer utstedt. Og når aksjekursen er verdt 282 kroner, får vi at markedsverdien er 2,79 millioner x 282 kroner = 787,4 milliarder kroner.
Antall aksjer, aksjespleis og aksjesplitt
Et selskap kan ikke uten videre "trykke opp" flere aksjer. Antall aksjer er fast og ble fastsatt på et gitt tidspunkt i enighet med aksjonærene da.
Eksempel på to aksjer med ganske lik markedsverdi, men ulikt antall aksjer og ulike aksjekurser (mrd = milliard):
- Yara: Markedsverdi kr 77,4 mrd. Antall aksjer 254,7 millioner. Aksjekurs kr 303,30.
- Salmar: Markedsverdi kr 77 mrd. Antall aksjer 132 millioner. Aksjekurs kr 583,00.
Antall aksjer utstedt i selskapet kan endres, men da er det besluttet av eierne på en Generalforsamling (GF) der aksjonærene bestemmer og stemmer over forslaget.
- Antall aksjer kan bli mindre når selskapet får godkjennelse av GF til å kjøpe opp aksjer i selskapet (normalt for å slette disse).
- Aksjesplitt: Antall aksjer kan bli flere også. Det kan skje hvis aksjekursen begynner å bli for høy i kroneverdi. Aksjekurser som har steget mye, kanskje fra 100 kroner til 1.000 kroner, er naturlig for selskapet å vurdere å splitte i 5 eller 10 aksjer. En slik aksjesplitt må selskapet få godkjennelse av aksjonærene på GF .
- Aksjespleis: Når aksjekursen er blitt så lav (kanskje pga. mange dårlig nyheter), og kursen ligger lenge under kroner 1, vil børsen anbefale selskapet å slå sammen aksjene. Da blir kanskje 100 aksjer slått sammen til 1 aksje. Aksjespleis må godkjennes av aksjonærene på en GF.
Forventninger
Utbytte
Siden aksjer er beviset på at du eier en andel av et aksjeselskap, er det også slik at du som aksjonær er medeier av verdiene selskapet har og skaper.
Verdiene selskapet skaper over tid kan materialisere seg på ulike vis, både i kroner og teknologi, men det er når det blir et kronemessig overskudd at du
Viste du at?
Aksjefond har som mål å gjøre det bedre enn en indeks.
Indeksfond skal følge en indeks.
Aksjefond og indeksfond
Aksjeindeks
En aksjeindeks er en slags temperaturmåler på hvordan verdiene på en børs, eller i en sektor på børsen, utvikler seg over tid. Den viktigste norske indeksen er OSEBX, som er hovedindeksen på Eurnext Oslo Børs.
Aksjefond bruker aksjeindeksene som en referanseindeks, en indeks man måler fondets suksess mot.
Siden aksjefond ikke har lov å eie for mye i ett enkelt selskap, finnes det fondsindekser som tar hensyn til dette. Det er disse fondsindeksene fondene måler seg mot. Verdensindeksen (MSCI) er nok den mest brukte indeksen som brukes som referanse for globale indeksfond. Verdensindeksen er mest investert i USA og Vesten, og ikke noe i Asia.
Viste du at?
Hovedregelen for å lykkes er å kjøpe billig og selge dyrere.
Aksjer er en kilde til kapital
Slik tjener du på aksjer og aksjefond
Ingen bindingstid
Viste du at?
Når børsen har steget med 10% i snitt i året, har det gjort at sparepengene har doblet seg hvert 7. år.
Så fikk du aksjefond for 100.000 ved fødsel, kan de har vært verdt kr 200.000 som 7-åring, og 400.000 som 14-åring. Ikke minst 800.000 som 21-åring.
Og da hadde kanskje Egenkapitalen til første bolig vært i orden?
Hvordan handle aksjer?
Hvordan finner jeg riktig informasjon?
Fakta om hovedindeksen
Hovedindeksen (OSEBX) er en aksjeindeks og reflekterer den generelle markeds-utviklingen på Euronext Oslo Børs. Antall selskaper i indeksen varierer mellom 50 og 70. Indekser beregnes også bransjevis for industri, IT, finans, energi, forbruksvarer, etc. Disse kalles ofte delindekser. Både delindeksene og hovedindeksen har utgangspunkt 100 poeng per 31.12.1995.
Siden den norske stat eier veldig mye i noen av børsens største selskaper og dette er en langsiktig strategi, har ikke OSEBX med aksjene Staten eier. For å få med aksjene Staten eier, må du bruke OSEAX.