02

Introduksjon

Spareplan

De som har en god plan for investeringene sine, lykkes lettere med aksjer og fond. Alle bør ha en plan, uavhengig av om du kaller den Investeringsplan, Spareplan eller Porteføljestrategi. Den hjelper deg til å være en mer strukturert og disiplinert investor, akkurat som en idrettsutøver som trener til et mesterskap.

Du må ha en plan for investeringene dine

Alle bør ha en overordent plan for fordelingen mellom rente-plasseringer og aksjemarkeds-investeringer. Desto yngre du er eller desto lengre du skal investere, desto større høyere aksjeandel skal du tåle. Høy aksjeandel medfører større verdisvingninger (opp og ned), men over tid har aksjemarkedet i snitt gitt bedre avkastning enn å spare forsiktig på bankkonto (selv om det ikke er noen garanti for det  fremtiden).
  • Typisk vil en som skal kjøpe en bolig for pengene om 3 år redusere aksjeandelen til det minimale for å unngå større verdifall før pengene skal brukes.
  • Og en som skal spare til pensjon som skal brukes om 10-20-30 år tåler betydelig større verdisvingninger og de fleste tåler en aksjeandel på 60-100%.
Når du skal bestemme deg for om du skal investere en del av sparepengene i aksjemarkedet, er det noen overveielser du må foreta på forhånd. Det er viktig at du har en konkret plan for sparingen. Det innebærer blant annet en vurdering av hvor mye penger du har til rådighet, hvor lenge disse midlene kan bindes opp i markedet og hvor stor risiko du er villig til å ta.

De tre viktigste spørsmålene du stiller deg selv, som aksjeinvestor: Hvor lenge kan du være investert, hvilke krav har du til fremtidig avkastning (er koblet til risikotoleranse) og hvor aktiv skal du være?

Din risikoprofil

Hva er dine avkastningskrav til investeringene? Står de i stil til den risikoen du må ta for å oppnå dette avkastningsmålet?

  • Ofte må vi justere ned forventningene til avkastning for å ikke få høyere risiko enn vi ønsker.
  • Andre tåler høyere risiko fordi de investerer over lang tid, kanskje 10 år eller lengre, og kan dermed investere i aktiva som gir høyere mulig avkastning.

I grafen nedenfor ser du hvor aksjer og aksjefond plasseres når vi vurderer risiko og hvilken avkastning du skal forvente. Folkefinansiering og krypto må ansees å ha enda høyere risiko enn børsnoterte aksjer og unoterte aksjer. Grafen er veldig forenklet.

Risikokurven_!.png

Når risikofri rente er på 3% skal du forvente at aksjer på børs øker i verdi med rundt 6-10% i årlig gjennomsnitt*

Desto høyere risiko du tar, desto høyere avkastning skal du forvente.
 
Det handler om å få riktig betalt for den risikoen du tar! Ekstra-betalingen du får for å ta høyere risiko kalles premium eller risiko-premium.  

Her er noen enkle vurderinger du bør gjøre:

  • Fordeling mellom aksjer og renter. Desto høyere aksjeandel, desto høyere risiko.
  • Skal du velge aksjer selv, eller skal du spare i aksjefond?
  • Månedssparing i fond gjør at du slipper å time handlene i forhold til gode og dårlige tider.
  • Vurderer du investeringer i unoterte aksjer? Husk at det kan bli vanskelig å få løpende informasjon om selskapet, og det kan være vanskelig å selge aksjene når du ønsker.
  • Hvor lenge kan pengene investeres? Hvis det er kortere enn 3-5 år, bør du holde deg unna aksjemarkedet grunnet risikoen for store verdisvingninger. Skal du investere i ti år eller lengre, tåler du normalt høy aksjeandel.
  • Risikospredning: Det vanligste problemet, er at nordmenn velger for få ulike aksjer til å ha en tilfredsstillende risikospredning (for å redusere sannsynligheten for tap).
  • Din involveringsgrad: Investeringer i aksjer på børs krever mer av deg, for du må følge mer med på nyheter fra eller om selskapene du er investert i.
  • Dersom du ikke har spareerfaring og synes det er vanskelig å velge investeringer, bør du som regel starte med fond.

Velger du å investere i aksjer på børs, bør du tenke over følgende:

  • Hver aksje må vurderes separat og følges opp på lik måte; eksisterende finansielle situasjon, og forventninger til fremtiden.
  • Hvilke grenser har du for å sikre gevinst (oppsiden) eller ta et tap (redusere tapet på nedsiden)?

Få gratis rådgiving

De fleste banker tilbyr deg en rådgivningssamtale, der dere sammen utarbeider en spareplan for fremtiden. De fleste som har en konkret plan lykkes bedre med sparingen enn de uten. Investeringsrådgivere i bankene er som regel Autoriserte Finansielle Rådgivere som har gjennomgått et komplekst opplæringsopplegg og som må oppdatere kunnskapen løpende (med kurs og eksamner). Les mer på Finaut.no 

Exit-strategi

Veldig mange av oss som kommer i gang med sparing i aksjer eller aksjefond, blir fort vant til svingninger i verdiene. De aller fleste ender med å ha de samme aksjene eller fondene over mange år. Få småsparere har en plan for når de skal redusere risikoen.

Hvis du planlegger å bruke pengene om ti år, kan det være lurt å gradvis redusere risikoen det siste året for å sikre at du har de pengene du trenger, som du har vært flink å spare opp over lang tid.

Hvis du skal kjøpe en ny bolig for de investerte pengene dine og er avhengig av at pengens verdi ikke faller for mye i verdi, er det ekstra viktig å redusere risikoen når tiden nærmer seg. Med det så menes f.eks. å redusere aksjeandelen desto nærmere du kommer overtagelsestidspunktet for boligen. For mange betyr dette allerede ett år før overtagelse eller mye før. 

Vi minner om at trenger du pengene tidligere enn 3 år, bør du unngå å investere i aksjemarkedet (inkluderer både aksjefond og indeksfond) da svingningene kan være såpass store at du ikke rekker en ny oppgang i verdi før du trenger pengene.

Børskrakk kan skje. Les mer om det i kapitell 5.5 om Kraftige børsfall >

Kalkulator.jpg

Bruk en aksjesparekalkulator

Bruk ny aksjesparekalkulator og finn ut hvordan sparingen din kan utvikle seg over tid:

Aksjekalkulator >

Aksjesparekalkulatoren skal kunne hjelpe deg med å ta noen valg for sparingen din: Her kan du leke med tall. Skal du spare et fast beløp hver måned og hvor mye må til får å nå målet? Med kalkulatoren kan de se forskjellen dersom du øker beløpet eller starter med et større beløp.

* enkelt forbehold: Tidligere avkastning i aksjemarkedet gir ingen garantier for fremtiden. Investeringer i aksjer, fond og verdipapirmarkedet ellers medfører risiko for tap av deler av eller hele investeringen. Det kan være lurt å ha en langsiktig strategi der du er investert i aksjemarkedet lengre enn 3-5 år for å redusere risikoen for tap.