04

Følge opp investeringene

Emisjoner og tegningsretter

Når selskapet du eier aksjer i skal ha en emisjon, må du følge nøye med. Det kan påvirke verdiene dine betraktelig, i negativ retning.

Når selskapet ønsker friske penger

Det er ikke uvanlig at selskaper trenger mer penger. Kanskje de skal utvide virksomheten, kanskje de ønsker å kjøpe en konkurrent eller kanskje det rett og slett er litt tøffe tider og de trenger hjelp en periode. 

Selskapet kan gå til banken og spørre om lån, eller spørre eksisterende investorer for lån. Lån kan bli dyrt og da kan selskapet vurdere å tilføre ny kapital ved at nye aksjonærer får kjøpe nye andeler av selskapet. Utfordringen med det er at du og de andre aksjonærene gir fra dere eierandeler, men på en annen side sikrer dere ny kapital. 

Emisjoner

Når selskapet ønsker eller må hente mer egenkapital, skjer dette gjerne ved en emisjon.

Den enkleste emisjonen handler om at selskapet utsteder ("lager") nye aksjer som selges ved tegning (en slags budrunde).

Den mer tidkrevende og dyrere versjonen er den der alle aksjonærer får tegningsretter. Disse tegningsrettene gir deg en rett til å bestille/kjøpe nye aksjer. Tegningsrettene har en frist som overholdes strengt. Ofte kan du selge tegningsrettene på børs hvis du ikke vil bestille nye aksjer. Som regel tilbys de nye aksjene til en rabatt for å tiltrekke seg mer kapital.

Dersom selskapet har "dårlig tid" og må skaffe penger fort kan de ha en emisjon for en liten gruppe av investorer de forhandler med. Ofte tilbys ikke eksisterende aksjonærer å bli med på kapitalinnhentingen. Dette innebærer at eksisterende aksjonærer vannes ut dersom de ikke tegner seg for nye aksjer. Det er mange forskjellige typer emisjoner som skjer på Oslo Børs:

Kalkulator.jpg

Nedenfor kommenterer vi de mest vanlige emisjonene. Nummer 2 er alternativet som er lovfestet og det alternativet skal være hovedregelen. Alternativet skal beskytte investorer, små som store, fra å se verdiene utvannes for mye. Siden 2020 har dessverre det vært unntaket.  

1) Alle er med i offentlig emisjon

Offentlig emisjon gir anledning for alle til å delta ved nytegningen. Dette kan f.eks. være ved en børsnotering eller ved et større (statlig) nedsalg fra dagens aksjonærer. Eksempler på offentlige emisjoner: Equinors og Telenors børsnoteringer (her solgte staten seg ned). Kahoots og Pexips noteringer på Oslo Børs Merkur Markedsplass (nå kalt Euronext Growth).

2) Alle eksisterende aksjonærer inviteres med

Fortrinnsrettet emisjon er emisjonen der alle eksisterende aksjonærer tilbys å bestille aksjer basert på dere aksjebeholdning en gitt dag (som regel annonseringstidspunktet). Dette er en mer tidkrevende prosess for selskapet.

3) Kun spesielt utvalgt inviteres

Rettet emisjon er en privat emisjon, der en mindre gruppe med navngitte investorer tilbys å kjøpe nye aksjer. Dette skjer ofte litt i det skjulte med forhandlinger, for å sikre at de forplikter seg for en stor nok andel av emisjonen for å sikre at den gjennomføres. Årsaken til at dette skjer, handler ofte om at selskapet er redd de ikke klarer å tiltrekke seg nye investorer raskt nok. En slik emisjon bidrar dessverre som regel til at eksisterende aksjonærers eierandel blir betydelig mindre (utvanning).

4) Når man skal forsøke å rette opp for småsparere

Reparasjonsemisjon er en mindre emisjon som gjennomføres etter en rettet emisjon. Da tilbys de mindre aksjonærene som ikke fikk delta på den rettede emisjonen, å tegne seg for aksjer.

5) Når det er helt krise

Kriseemisjon er kun et populært uttrykk for en emisjon som gjennomføres for å redde selskapet fra en økonomisk krise. Som regel er dette en rettet emisjon.

Når ansatte inviteres

Ansatteemisjon er en emisjon som kun rettes mot ansatte. Dette kan være ifm. et aksjeprogram for ansatte der de kan kjøpe aksjer hvert år til en rabattert pris men har bindingstid på aksjene

 

Kapittel 8_1.jpg

Dette kan du gjøre

Hvis selskapet skal hente nye penger, bør du:

1) Søke etter informasjon - sjekk investortjenester i nettbanken din. Har du fått tegningsretter? Er det noen frister du må passe på?

2) Gjøre deg opp en oppfatning: Ønsker jeg å være med og investere mer, eller ønsker jeg egentlig å selge meg ut av selskapet?

3) Husk å agere. Det å ikke gjøre noe, kan koste deg dyrt. Les mer på AksjeNorges nettsider om emisjoner og tegningsretter. 

4) Har du mottatt tegningsretter du ikke vil bruke, kan du selge dem på børs og få penger for det. Det er bedre enn å bare se de nulles ut.