05

Følge opp investeringene

Kraftige børsfall

Krakk, børsfall, panikksalg,- ja, kraftige nedganger kommer innimellom, men hvordan skal vi forholde oss til det?

Kurs-svingninger

For at aksjer skal kunne kjøpes og selges på børsen så enkelt og hurtig som det er i dag, er det mulig nettopp fordi det er veldig mange kjøpere og selgere. Alle kjøp og salg er som på en auksjon. Avhengig av interessen for aksjen, øker eller reduseres antall kjøpere og selgere, og aksjekursene i takt med interessen:

  • Når det er flere som vil kjøpe enn selge, pleier aksjekursen å stige.
  • Når det er flere som vil selge enn å kjøpe, pleier aksjekursen å falle.

Se lengre nede på siden for tips ved store børsfall.

Kapittel 4_11 Teknisk analyse.jpg

Børskrakk

For at det skal kunne være et børskrakk, faller kursene mye mer enn de daglige svingningene.

Daglige svingninger varierer veldig fra børs til børs og aksje til aksje. Det er ikke uvanlig at Oslo Børs hovedindeks svinger med 0,5 -1 % opp eller ned på daglig basis. Når børsen stiger eller faller med 1,5% er det en uavnlig dag og mer enn 3% er en uvanlig stor bevegelse som ofte medfører store overskrifter i media. En del enkelt-aksjer svinger derimot ofte med 1-3% hver dag, og de mindre likvide (som kjøpes/selges sjelden) kan fort flytte seg 5-10% innenfor en dag.

Et krakk er en plutselig kraftig nedgang på mer enn 10%. Børskrakk skjer fordi investorene har endret oppfatning om aksjen eller børsens fremtidsutsikter. Krakket skjer ved at selgerne er så mange og mange bare "dumper" aksjene sine fordi de tenker at det er bedre å få betalte noe istedet for ikke noe eller veldig mye mindre senere.

Historiske børskrakk

Børskrakket i 1929 er verdens mest kjente børskrakk som skjedde på New York-børsen 24.-29. oktober 1929 og børsverdiene mer enn halverte seg.

På slutten av 1980-tallet hadde vi jappetiden der alt så ut som "gull" men så kom krakket i 1987 og verdens børser fikk en solid nedtur (noen litt senere også).

Nyere børskrakk:

  • Finanskrisen i 2007-20008.
  • Pandemi og oljeprisfall (dumping) i februar-mars 2020.  

Enkelte sykliske sektorer opplever også krakk, ved at markedsforholdene endres over natten og forventningene til sektorer uteblir. Vi så under oljekrisen 2014-2016 at dette skjedde olje/energi-sektoren i Norge. 

Sitte stille i båten!

Ja,- har du hørt det eller lest i avisene? Hvis du er i en liten båt ute på havet i store bølger er det farlig å stå i båten som lett kan kantre (båten snur ser med bunnen opp og du faller i vannet og kan drukne). Båten blir ekstra ustabil dersom du står. Derfor sier man at det å forholde seg rolig, sitte stille i båten, er det beste når det er store bølger og urolig farvann (sjø).

Overført til aksjemarkedet, menes det at når børsene svinger mye, spesielt ned, og kanskje allerede har falt mye, så pleier det ofte å være fornuftig å ikke selge seg ut selv om verdiene er kraftig redusert. Og årsaken er at gjennom historien så har børsene som regel klart å snu opp igjen når bunnen er nådd. Utfordringen er at ingen vet når bunnen er nådd. Og ikke alle tåler å være med på denne nedturen. 

Sitte stille i båten fungerer best for småsparere i aksjefond. Når vi investerer i et fåtall aksjer på børsen, er kortsiktig investor og er investert i aksjer som svinger mest i verdi fra før av, så er du ekstra utsatt når børsene "krakker". Da er det ikke sikkert du skal sitte stille i båten....

Animasjon-Mann-Plan-1080x1080.gif

Dette bør du vurdere ved store børsfall

Din tidshorisont

Mye avhenger av om du er langsiktig investor som bør tåle store svingninger og dermed kan eie også i nedgangstider. Eller er du en kortsiktig investor som må agere raskt på store markedshendelser for å redusere tap?

Du må stille deg selv spørsmål som hvorfor du gjorde du investeringene og hva som var det opprinnelige planen din. Å holde seg til planen pleier å være det beste, siden planen skal hjelpe deg med å ta smarte vurderinger i vanskelige tider når følelsene tar overhånd.

Ingen vet når bunnen er nådd

Nettopp fordi ingen kan forutse bunner og topper, er det viktig at du selv har satt grenser for når du skal ta tap, altså selge en investering som er blitt dårlig. Samtidig bør du vurdere om investeringens fremtidsutsikter, om det er muligheter for at forholdene kan bli  bra igjen.

Hvis du føler at risikoen er for stor og verdiene har falt for mye for hva du tåler, kan du vurdere å selge enten alt eller noe. Du kan også vurdere om du selger noe for å kjøpe i en annen aksje eller annen sektor for å få bedre risiko-spredning.

Etter salg, vanskelig å kjøpe igjen

Mange som selger når en aksje eller børser faller mye, har ofte store problemer med å komme seg raskt og riktig inn i markedet igjen:

  • Det er vanskelig å se når bunnen er nådd 
  • Følelsene har skremt deg og du ende med å kjøpe til høyere kurs enn du solgte

Kjøpsmuligheter: Å kjøpe ved fall

Noen sier at å kjøpe når børsen krakker er som å fange en fallende kniv (farlig og vondt). Tross høy risiko ved å gå i mot det fallende markedete, er det for mange riktig å kjøpe når noe faller mye:

  • De vurderer risikoen lav fordi selskapet eller sektoren egentlig er i en god periode og har lyse fremtidsutsikter
  • Teknisk analyse viser at det kan være rikstig
  • De eier allerede noe i aksjen/fondet og mener det nivåene er attraktive at fallet er en korreksjon på overprising

Merk at å kjøpe når markedet faller mye, medfører høy risiko for nye tap da ingen vet når bunnen er. Allikevel har historien vist at det brede aksjemarkedet som regel henter seg inn igjen. Ofte på noen dager eller uker, men også har nye oppturer tatt 1-3 år. (Japan enda lengre.)

Om å ta igjen det tapte

Når en aksje faller i verdi er det lurt å tenke på hvorvidt det er sannsynlig om aksjekursen vil stige igjen, tilbake dit det var før fallet. 

I tabellen nedenfor ser du hvor mye en aksje (eller indeks) må stige i verdi etter et fall. Desto større fall, desto større prosentvis økning må til. Se på et fall i verdi på 50%: Da må aksjen doble seg i verdi etterpå. Er det sannsynlig at aksjens nye aksjonærer, de som kjøpte på bunn, vil være med å "dra" aksjen opp så mye? 

Fall-i-aksjer-tabell.png

Som du ser i tabellen over,- store fall krever veldig mye optimisme og fornyet tro. Ofte når en aksje faller så mye som 80%  eller mer i verdi, er selskapet i så utfordrende økonomiske tider at det trenger ny kapital. Når ny kapital hentes, vil du som aksjonær mest sannsynlig utvannes (at din eierandel blir mindre) og dermed blir tapet ditt enda større.

Et eksempel på dette er Norwgian Air Shuttle i perioden 2018-2022 der de først fikk problemer med Boening-fly som de ikke fikk lov å fly pga. produksjonsfeil og deretter pandemien (da veldig få fikk reise). Aksjekursen falt så mye og det ble hentet inn såpass mye ny kapital  at mange aksjonærer fikk faktisk slettet aksjene til slutt fordi de ble så lite verdt. Fortsatt er det mange titusner med aksjonærer i denne aksjen som eier aksjen til tross for enorme tap. 

Vi minner om....

Investeringer i aksjer og verdipapirer medfører risiko for tap av deler eller hele investeringen. Det at noe gikk bra tidligere eller for andre investorer, er ikke en garanti for at det vil det for deg.

Det er derfor viktig å sette seg godt inn informasjonen tilgjengelig for deg før du gjør dine investeringsvalg:

  • Selskapets økonomiske situasjon (regnskap)
  • Selskapens fremtidsplaner (se nettsidene)
  • Selskapets tillit i aksjemarkedet (les aviser og aksjeanalyser)
  • Markedet sekskapet opererer i (lese aviser og aksjeanalyser)