09
Vurdere aksjen og selskapet
Bruk av teknisk analyse
Teknisk analyse er bruk av historiske grafer for å forstå bakeforliggende psykologi og investoratferd.
Viste du at?
Selv om de fleste fondsforvaltere bruker regnskapsanalyser mest, bruker også mange teknisk analyse som et ekstra verktøy i beslutningsprosessen.
Teknisk analyse
Formålet med teknisk analyse er å forutsi kursutvikling basert på at mønstre man har sett tidligere skal gjenta seg, og dermed kunne ta valg på når det er riktig å kjøpe eller selge en aksje.
Teknisk analyse handler mye om å forstå hvordan de andre investorene tenker og hva det er som trigger dem til å kjøpe eller selge. Det kan også brukes til å analyse hvordan investorene og markedet har tenkt.
Aksjer med mye handel og der folk fra før av er opptatte av teknisk analyse, er de beste aksjene å bruke teknisk analyse på. Aksjer med små omsetningsvolum og sjeldne volum er det vanskelig. Du er avhengig av mye data.
Teknisk analyse må dermed ikke forveksles med vanlig aksjeanalyse, som i større grad inkluderer blant annet selskapstall og makroforhold i vurderingen for kursutvikling.
Teknisk analyse brukes mest på verdipapirer som omsettes ofte og mye og som er en investering i en faktisk aksje, rente, råvare eller valuta.
Viktige ord
Det er mange relevante ord innenfor teknisk analyse, men du får nå en kort gjennomgang av noen av de viktigste.
Trend: Dette sier noe om hvordan en aksje har beveget seg over tid og sannsynligvis vil fortsette. Ut fra dette lages trendlinjer.
Tekniske indikatorer: RSI er et eksempel på en teknisk indikator, og disse brukes gjerne for å se når man burde kjøpe en aksje. Andre indikatorer kan være glidende gjennomsnitt og volumvektet pris.
Støttenivåer: Dette er kursnivået der kursen vanligvis snur oppover. Dersom den ikke snur, er det en fare for ytterligere kursnedgang.
Motstandsnivåer: Dette er kursnovåer der kursen vanligvis møter motstand når kursene stiger. Ofte må kursen testes flere ganger før den bryter på oppsiden og fortsetter videre stigning. Et motstandsnivå som har vært testet mange ganger er veldig sterkt og når det da endelig brytes skikkelig, er det ikke sjelden at vi ser videre oppgang ganske snart. Men ingen garanti, selvsagt
Viste du at?
En god øvelse, er å printe ut en graf med 1 års historikk. Bruk linjal og blyant og tegn noen streker på grafen. Trekk streken mellom de største bunnene og en som treffer de største toppene. Hva tenker du?
Glidende gjennomsnitt
Hvis du lager to kurver for glidende gjennomsnitt og sammenligner en kortsiktig kurve med en langsiktig, kan du få hint om interessen for aksjen. Det blir en slags trendlinje, der du ser eventuelle skift i den korte kurven.
RSI-kurven
RSI-kurven sier noe om en aksje er oversolgt eller overkjøpt. Det er et slags snitt over en bestemt tidsperiode, helst siste 3 mnd.
Med overkjøpt, betyr det at mange investorer har kjøpt aksjen og kursen har kanskje steget også? Kurven forteller deg at du bør være varseom dersom store forskjeller.
RSI er en graf du vanligvis får opp automatisk under en graf med aksjekursen.
Candlesticks
Candlesticks er en graftype der punktene på grafen inneholder mye informasjon. Som det engelske navnet sier, minner hvert punkt om et stearinlys med veken (snoren) på topp. Allikevel er det mulig med "veke" oppe og nede. Hvert punkt representerer en periode, enten det er en dag eller ett minutt.
Informasjonen du får for hvert punkt: Åpningskurs, høyeste og laveste kurs, samt sluttkurs. Se forklaring under;
Og nedenfor ser du hvordan en slik candlestick-graf kan se ut (her osebx fra 1.kvartal 2023):
Hvordan vurderer du grafen over? I denne perioden svingte det mye i verdi, men kvartalet endte til slutt med en oppgang på knappe 0,38%.
Tilgang til teknisk analyse
Det finnes flere profesjonelle leverandører av verktøy for teknisk analyse. I Norge finnes det blandt annet et fra InvestTech. Disse norske og andre leverandører leverer også data og analyser til næringslivsmediene og også til banker som DNB og Nordnet, der du som kunde får glede av tilgangen.
Gratisversjoner finner du mange steder, men et enkelt sted å starte er på YahooFinance. Her søker du opp aksjen du er interessert i, og legger på RSI-linje. Du velger selv tidsperiode og nivåer for overkjøpt/oversolgt. Som regel er det like greit å bruke systemets standard.
Vær obs
Vi minner om at historisk avkastning ikke er noen garanti for fremtidig avkastning. Å se på kurver tilbake i tid og identifisere mønsker, gir ingen garantier for at det samme vil skje i fremtiden.