06

Vurdere aksjen og selskapet

Vurdere overskuddet: EBIT/EBITDA og EPS

Som investor er du opptatt av at investeringen også gir deg utbytte mens du eier aksjen. Ved å sammenlikne EPS og EBIT over tid kan si noe om kontantstrømmen (situasjonen) i selskapet, om det er mulighet for utbytte og hvordan disse utvikler seg over tid.

Regnskapet i fokus

Aksjeanalytikerner analyserer regnskapene til selskapene. Regnskapet er den økonomiske historien til selskapet. Det handler om inntekter, utgifter og hva de sitter med igjen i overskudd.

Merk likevel at selv om målet til alle selskaper er å gå med overskudd over tid, er det ikke alltid slik. Det kan være gode og dårlige år for selskapet. 

Om forkortelsene videre

  • EPS: E står for Earnings. På norsk kaller vi det inntjening, resultat eller overskudd. P i EPS står for per. S i EPS står for share, eller aksje på norsk. 
  • EBITDA: Driftsresultatet er det mest brukte norske navnet. Dette er overskuddet før  renter (I), skatt (T), av/nedskrivninger (DA).
  • EBIT: Earnings before interest and taxes. Som regel kalt driftsresultat etter avskrivninger. Regnskapsmessig overskudd før det trekkes fra renter og skatt.

Noen selskaper rapporterer kvartalstall og årsresultat på norsk, men de fleste på engelsk. Norsk Hydro og Equinor pleier å dele resultatene både på norsk og engelsk. Nedenfor ser du et mulig oppsett:

Resultat-regnskapet_3000x1000.png

Hvor lønnsom er bedriften?

Ved å bruke driftsmarginen får du et forhold til om selskapets drift er lønnsom. Driftsmarginen forteller hvor mye bedriften sitter igjen med for hver omsatte krone (før renter og skatt). En høy driftsmargin betyr at en bedrift tjener mye per omsatte krone.

driftsmargin.png

EPS - Inntjening per aksje

EPS er et forholdstall mellom selskapets årsresultat og antall aksjer. Dersom et selskap har et årsresultat på 100 millioner og 10 millioner aksjer vil EPS være 10. 
 
Tallet gir en indikasjon på lønnsomheten til selskapet. Dersom man sammenligner EPS med aksjekursen, vil man få en indikasjon på prisingen av aksjen. 

Dette viser tallet: 

Teoretisk forenklet: Dersom EPS er høy, tjener selskapet mye penger per aksje. Tallet er imidlertid lite sammenlignbart med andre selskaper, siden antall aksjer varierer. Tallet kan sammenlignes med aksjekursen for en indikasjon på hvor mange år det vil ta før selskapet har tjent inn aksjeinvesteringen. 

Slik finner du tallene til formelen: 

Aksjekursen og selskapets markedsverdi finner du enten på Oslo Børs sine nettsider, i en næringslivsavis eller i nettbanken din. Markedsverdi er det samme som aksjekursen multiplisert med antall aksjer utstedt i selskapet (dvs. absolutt alle aksjer som eies av aksjonærer og selskapet selv) 

Nøkkeltallene EBIT OG EBITDA

EBIT og EBITDA brukes for å beregne lønnsomheten til et selskap. De brukes både når selskaper presenterer resultater og når selskaper analyseres eksternt. 

EBIT står for earnings before interest and taxes. Man finner EBIT ved å trekke kostnader (ekskludert rente og skatt) fra omsetningen. Tallet brukes for å analyse hvordan selve driften i selskapet er, uten å ta hensyn til lånekostnader (finansiering) og uten skatt.

EBITDA står for earnings before interest, tax, depreciation and amortization. Man finner EBITDA ved å trekke kostnader (ekskludert renter, skatt, avskrivninger og nedskrivninger) fra omsetning. Eventuelt legger man avskrivninger og nedskrivninger til EBIT.  EBITDA reflekterer lønnsomheten av den operasjonelle virksomheten i selskapet, før avskrivinger, nedskrivninger og finansposter (renter, skatt etc.).

Selskaper som eier store verdier i anleggsmidler (f.eks. produksjonsanlegg, maskiner, kjøretøy o.l.) vil ofte ha avskrivninger hvert år, mens et konsulentselskap ofte vil ha lave avskrivninger.   Derfor er det viktig å sammenlikne selskaper i samme bransje med hverandre og ikke alltid med andre typer selskaper.

Er selskapet dyrt eller billig?

EBITDA brukes ofte i sammenheng med andre verdsettelses-forholdstall (ratio, eller multipler), som f.eks. EV/EBITDA. EV er Enterprise value (selskapets verdi). Dette forholdstallet kalles Enterprise multiple. Her får du et forholdstall som tar hensyn til aksjekurs, selskapets gjeld, selskapets kontantbeholding og relaterer det til lønnsomheten. 

Høye EV/EBITDA-multipler er forventet i raskt voksende selskaper, mens de mer etablerte selskapene med lav vekst, forventes å ha lavere multipler. 

EV/EBITDA kan sammenliknes over tid, og er multiplene lavere en historisk snitt kan det indikere at selskapet er lavt priset. Mens høye tall indikerer at selskapet er dyrt, altså kanskje for høyt verdsatt opp mot det historiske gjennomsnitt.