06
Introduksjon
Børsen, bankene og meglerne
Euronext Oslo Børs er en av mange børser verden over. Børsene er regulerte markedsplasser, men har også handel i unoterte aksjer.
Børsen med nytt navn
Fra mai 2024 heter den norske børsen Euronext Oslo Børs. I dagligtale vil vi fortsatt omtale børsen som Oslo Børs, slik vi snakker om Hydro om Norsk Hydro og Norwegian som heter Norwegian Air Shuttle.
Børsen skiftet navn som følge av ny eier Euronext i 2019.
Megler, forvalter og banken som mellommenn
Visste du at?
Det er om lag 50 norske og internasjonale meglerhus med konsesjon til å handle på Oslo Børs. Vær nøye med å velge de med norsk konsesjon!
Spareapp eller handelsplattform
I dag er de fleste nettløsninger for aksjer og fond slått sammen. Det betyr at du kan legge inn dine ordre om kjøp og salg av aksjer og fond på samme plattform eller app.
De største investorene (ofte kalt "proffene") får også muligheten til å ringe inn og snakke med en aksjemegler. Likevel har alle meglerhusene en støttetelefon for alle sine kunder, som du kan ringe dersom du lurer på noe eller har problemer.
Viste du at?
Merk at det finnes flere norske meglerhus som ikke er en del av en "vanlig" bank, eksempelvis Pareto Securities og Nordnet.
Viste du at?
På Oslo Børs nettside for børsmeldinger skal alle relevant meldinger legges åpent. Du finner børsmeldingene på Newsweb.no
Informasjonskontroll på børsen
Viste du at?
Børsbjellen er over 100 år gammel og brukes hver gang et nytt selskap noteres på Oslo Børs. I USA brukes digitale bjeller og gir langt fra like mye lyd...
Viste du at?
IPO betyr børsnotering.
Børsnotering
Euronext Oslo Børs: En børs, 3 ulike markedsplasser
Siden Euronext Oslo Børs eies av det franske, børsnoterte selskapet Euronext, har navnene på markedsplassene på børsen Euronext-navn. I mai 2024 endret også Oslo Børs navn til Euronext Oslo Børs.
Oslo Børs tre markedsplasser:
- Oslo Børs: Der de fleste aksjene og egenkapitalbevisene er notert, for handel. Typisk er dette selskaper som er store og har mange aksjonærer, men også selskaper som har eksistert en del år, noen over 100 år. De fleste aksjene på denne listen kan du eie gjennom Aksjesparekonto. Les om Aksjesparekonto >.
- Euronext Expand: Dette er den minste markedsplassen, med et fåtall selskaper notert. Selskapene er normalt forbi startfasen men mangler noen enkle krav for å komme på hovedlisten. Det kan f.eks. være for ujevn kjønnsfordeling i styret, kortere enn 3 års regnskapshistorikk og så videre. De fleste aksjene på denne listen kan du eie gjennom Aksjesparekonto.
- Euronext Growth: Denne markedsplassen kalles en multilateral handelsfasilitet (EU-regler) og ansees ikke som fullverdig børsnoterting. Det er en slags notert unotert aksje. Derfor kan heller ikke disse aksjene investeres i gjennom en Aksjesparekonto. Denne markedsplassen er typisk for selskaper som er i en vekstfase, enten fordi selskapet er relativt nytt eller at selskapet har endret seg til å bli et vekstselskap (kanskje fordi de satser på nye forretningsområder). Aksjer notert på denne markedsplasser er ikke underlagt de samme strenge børsreglene som de to over. Dermed er det en viss grad av høyere risiko i noen av selskapene. Noen selskaper er notert på denne listen til tross for at de kvalifiserer til hovedlisten,- dette fordi de ønsker å være kategorisert som unotert (skattemessige fordeler).
Sektorinndeling
Vi fordeler aksjer etter hvilken sektor selskapene tilhører. Det er flere grunner til at dette er viktig. Mange indekser er laget ut fra sektorer, slik at man for eksempel kan se hvordan energiindeksen gjør det over bestemte perioder, og sammenligne dette med andre sektorer. Sektorinndeling er også viktig for å bygge veldiversifiserte porteføljer, noe vi kommer tilbake til senere.
Eksempler på sektorer er konsum, shipping, telekom, materialer, energi, finans, sjømat, industri, teknologi og forbruksvarer. Det er også mulig å dele disse opp i bransjer og undergrupper.
Hver sektor har gjerne ett eller flere dominerende selskaper, slik som MOWI og Salmar er for sjømat, Equinor er for energi og Telenor er for telekom.
Sektorer på Euronext Oslo Børs
Vet du hvilke sektorer som dominerer Oslo Børs? Under er et kakediagram der markedsverdiene til hver sektor representerer andelen deres av sektordiagrammet.
Regler som selskapene må følge
Unoterte aksjer
Euronext Growth (EG) er en av de markedsplassene på Euronext Oslo Børs der du kan handle på nett. Men markedsplassen er kategorisert som en "mulilateral handelsfasilitet" som i praksis betyr at selskapene notert på EG ikke følger samme, strenge lovverk som børsnoterte selskaper - men unoterte aksjer. Forskjellene handler om flagging, rapporteringsplikt, prospekter, antall aksjonærer, spredning av aksjer, styresammensetning, regnskapshistorikk med mer.
Unoterte aksjer følger ikke samme strenge lovverk som aksjene på børsens hovedliste.
Andre plattformer
Det er flere måter å få tilgang til handel i unoterte aksjer, men det er kun Euronext Growth som har en onlinetjeneste der du kan forvente at ordren din gjøres innen kort tid.
NOTC er en liste administrert av Oslo Børs der unoterte selskaper med relativt stor interesse er oppført. Ordre er mer manuelt fulgt opp, og enkelte aksjer omsettes ikke på flere måneder.
Folkeinvesteringsplattformer tilbyr investorer å kjøpe aksjer i unoterte selskaper, som regel veldig nye og umodne selskaper, selskaper med stor risiko. Sjelden tilbys det tilbakekjøp av aksjer, selv om vi ser at noen begynner med dette nå.